CAP DE SETMANA IBÈRIC

20è Cap de Setmana Ibèric

3 i 4 d'octubre del 2020

Com cada any pel primer cap de setmana d'octubre es presenta una gran oportunitat per conèixer com era la gent de les nostres terres fa 2.200 anys. El Cap de Setmana Ibèric és l'esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya.

Una festa que retorna a la vida els vestigis de fa més de 2.000 anys, oferint un gran ventall d'activitats al voltant de la cultura ibèrica: visites guiades, visites teatralitzades, tallers, reconstruccions històriques, tasts de menjars i de begudes... una varietat d'opcions per tots els gustos i públics!

Tots els anys s'escull un tema sobre el qual se centrarà aquesta gran festa. Aquest 20è Cap de Setmana Ibèric es dedicarà a mostrar com la societat ibèrica aprofitava els recursos naturals per qüestions de la vida quotidiana. Sabeu com es gestionava aquesta societat agrícola i ramadera? Com feien les seves eines i armes de metall? Es podrà veure com fang, pedra i fusta s'emprava per erigir les seves construccions; com de l'argila feien la ceràmica; tot per descobrir com ibers i natura convivien.

Feu agenda per apropar-vos al vostre poblat ibèric més proper... o explorar jaciments més enllà! Consulteu el programa amb totes les activitats del Cap de Setmana Ibèric per veure quina s'ajusta més als vostres interessos. Hi ha activitats per a tots els públics, i recordeu, arreu de Catalunya!

Consulteu el programa de la ruta dels ibers al lateral de la pàgina.

Per tothom qui vulgui compartir aquesta festa que s'aproxima, podeu compartir les vostres experiències i grans moments a través del hashtag #csi_ibers!

Important!

Donada la situació actual, haureu de prestar atenció a les actualitzacions del web per possibles canvis a causa de mesures sanitàries extraordinàries que puguin sorgir.

CANVIS EN EL PROGRAMA PER AFECTACIONS COVID

Museu i Poblat ibèric de Ca n'Oliver (Cerdanyola del Vallès)

Dissabte 3

D’11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h. Jornada de Portes Obertes al Museu i al Poblat. Podreu visitar l’exposició permanent "Cerdanyola, terra d'Ibers" i la temporal, "El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy". El poblat no es podrà visitar mentre es faci la visita guiada del matí (11.30-13h) i de la tarda (17.30-19h).

D’11.30 a 13 h. Ca n'Oliver, un poble iber laietà. Visita guiada al poblat a càrrec d'una arqueòloga i membre del CRAC. L'activitat és per a majors de 10 anys.

De 17.30 a 19.00 h. En Bilos i la Betinin, ens mostren el seu poblat. Visita teatralitzada pel poblat a càrrec del grup Còmics i un arqueòleg del CRAC. L'activitat és per a majors de 8 anys.

Diumenge 4

De 10.30 a 14.30 h.Jornada de Portes Obertes al Museu i al Poblat.

D’11 a 14 h. Tallers de recursos naturals.

Construirem cercles de transformació dels recursos naturals i farem un personatge ibèric amb elements del bosc. Cada sessió començarà a les 11, 12 i 13 h., i només podrà accedir al poblat un acompanyant per família mantenint les distàncies respecte de l'espai acotat dels tallers on estaran els infants. Activitat per a nenes i nens de 4 a 10 anys. Cada participant tindrà un obsequi.

12 h. L'explotació dels recursos naturals a Ca n'Oliver.

Visita guiada a l’exposició permanent de la mà del director del Museu, Joan Francès. Majors de 10 anys.

A les 12.30 i 13.30 h. Els poblats laietants se saluden.

Comunicació amb mirall amb el poblat del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet.

Aforament limitat, cal fer reserva prèvia de les activitats programades al tel. 935 804 500 o a museucanoliver@cerdanyola.cat

Serà obligatori portar mascareta, fer higiene de  mans i mantenir la distància de seguretat.

Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona

Dissabte 3

D’11 a 13h. Què ens diuen els ibers?

Taller familiar d’escriptura ibèrica.

Fins el moment, la llengua ibèrica no ha estat encara desxifrada. Es pot llegir, es coneix el valor dels signes escrits però desconeixem el significat de les paraules.  

Amb aquest taller podreu escriure de dreta a esquerra i a l’inrevés!!

A les 11.30h. Xerrada. N. Molist. El tresor de Tivissa

Considerat el millor exemple d’orfebreria ibèrica que es conserva a Catalunya, aquest conjunt està format per diverses peces de plata i de plata daurada. La majoria són elements de vaixella de luxe destinada a celebracions rituals que s’acompanyen de dues joies: un collaret curt tipus torques i un espectacular braçalet amb forma d’espiral que presenta els dos extrems acabats en cap de serp).

DADES DE L'ACTIVITAT
On A tots els jaciments ibèrics de la Ruta dels Ibers
Hora 10:00:00
Durada Segons activitat
Preu Consultar el programa
PROGRAMA D'ACTIVITATS
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Programa del CSI 2020 1,058 MB