Pobles ibers


Els ausetans

Els ausetans van aixecar poblats fortificats en llocs alts molt estratègics. La seva capital, Ausa, va ser assetjada pels romans. A la batalla van morir 12.000 ausetans, segons els historiadors llatins.

Els ceretans

Els ceretans ocuparen l’actual Cerdanya, on trobem jaciments situats per controlar els passos transpirinencs. L’explotació ramadera fou important; fins i tot Estrabó ens diu, al segle I aC, que produeixen excel•lents pernils.

Entra

Els cessetans

En els territoris que ocupaven van tenir lloc els primers enfrontaments entre l’exèrcit romà i el cartaginès durant la Segona Guerra Púnica. Una de les batalles es van produir a Kese, població situada a l’actual Tarragona.

Entra

Els ilercavons

Els ilercavons controlaven punts estratègics de l’Ebre i es van enriquir amb l’intens comerç que hi havia a la zona. Ho demostra el tresor trobat al Castellet de Banyoles, format per monedes i vaixelles magníficament decorades.

Entra

Els ilergets

Va ser una tribu molt guerrera. L’any 195 aC, els seus dos cabdills, Indíbil i Mandoni, van dirigir els ibers en la seva gran revolta contra els romans. Una de les ciutats ilergetes més importants va ser Iltirta, probablement a l’actual Lleida.

Entra

Els indigets

Devien ser bons agricultors, ja que al seu territori s’han trobat moltes sitges per emmagatzemar-hi gra. Tenien molt bona relació amb els grecs, que es van instal•lar al seu territori, a la ciutat d’Empúries.

Entra

Els lacetans

Es van aliar amb els seus veïns, ilergets i ausetans, en la guerra contra els romans. Van ser derrotats finalment per les tropes del cònsol Marc Porci Cató l’any 195 aC. Aquest cònsol és famós perquè va ordenar destruir totes les fortificacions iberes. Va ser la fi de la civilització ibera.

Entra

Els laietans

Ocupaven una de les zones més poblades. Ho sabem perquè s’hi ha trobat molts poblats fotificats – sovint als turons de les serralades del litoral- i explotacions agràries a les valls.

Entra