Què més podem fer? Ceretans

Bolvir som nosaltres, sou  vosaltres, bolvir som tots!

Bolvir és un petit poble del Pirineu Català  emmarcat per una postal privilegiada de la Vall Ceretana. Indret català amb història i excel·lència cultural, que recull monuments per visitar idealment conservats i bells.

Tots ells símbols d’un poble amb ànima, envoltats de camps verds i cel blau que custodia zones naturals com el Camí de l’aigua, i la Vall de la Font on gaudir amb família i amics d’una bellesa pirinenca extrema.

La música també acompanya melòdicament les vistes d’un poble discret i acurat. El Cicle de Jazz -reconegut a tota la comarca- la peça estiuenca de música clàssica o el concert jove de rock, omplen les cantonades d’aquest petit paratge.

Gaudir de totes les estacions de l’any a Bolvir, és gaudir de natura, de salut, de tranquil·litat  i de celebracions locals i festives. Totes i cadascuna d’elles amb la finalitat de fer poble, de cuidar la nostra gent, dels d’aquí i els nouvinguts. 

I es que Bolvir rep cada any visitants de tot arreu, que donen al poble un gran valor afegit, que omplen de diversitat cultural els seus carrers, i que fa que sigui un lloc de petits racons on viure grans experiències!

 

Passejar i descobrir...

Partim des de l’Església de Santa Cecília que permet descobrir el Romànic en tota la seva essència, amb el seu retaule gòtic del S.XV, fins a la tímida Capella de la Mare de Déu de l’Esperança, un lloc cristià que inspira pau i sobrietat.

La modesta joia de Sant Climent de Talltorta, una església revestida amb pintures murals del S.XVIII que ornamenta la totalitat d’aquest temple i ens trasllada a l’època de l’art barroc més rural. Un exemple únic de l’època més punyent que va viure aquestes terres ceretanes, i una descoberta declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

El Castellot; el bressol de Bolvir, els orígens de la Cerdanya, la història de Catalunya. Un jaciment arqueològic d’assentament antic, que mostra i confirma la rellevància  mil·lenària d’aquest paratge, viscut i gaudit per visitants a la llarg dels anys. El Ibers, els Romans, els Medievals, visqueren les seva muralla, les seves fogueres, el seu caliu. Anníbal, el gran cabdill cartaginès que jurà odi etern als romans i que travessà aquestes terres gèlides amb un exèrcit d’elefants guerrers, entre d’altres personatges de terres exòtiques i llunyanes, feren d’aquest lloc inhòspit un poblat de prestigi i el futur dels bolvirencs i dels seus  benvinguts forasters.

 

El Camí de l'Aigua

El camí de l’aigua és un recorregut que envolta el nord del municipi de Bolvir, i que transcorre paral·lel a la sèquia de Bolvir, amb indicacions que informen dels punts més interessants. Es pot fer a peu i els experts també en BTT. El traçat té tres quilòmetres, amb una durada, tot passejant, de dues hores, amb dues dreceres per reduir el recorregut: una a la Ferratgeta i l’altra al camí de Niula. El recorregut s’inicia al creuament de la sèquia de la solana de Ger amb el camí de Guils i finalitza més amunt de la Pleta de Bolvir, on hi ha unes taules i cadires de pedra. Una altra opció és deixar el vehicle a l'ermita del Remei i seguir a peu per la carretera de Guils fins trobar la sèquia, cal seguir  l’esmentat sender i en acabar-lo, anar des de la Pleta fins a l’ermita del Remei tot creuant pel nucli de Bolvir. En aquest darrer cas, l’itinerari a peu dura  unes tres hores. Per Internet també trobareu informació per fer geocaching.

 

Parc de la Font de la Vall

Zona d’esbarjo que s’ubica al camí de Talltorta. Al costat de la font s’ha instal·lat un parc infantil, un sorral pels més menuts, taules i cadires de pedra, una petita bassa artificial i un Parc de Salut que es compon d’ uns aparells que treballen la flexibilitat, la resistència, la força i l’equilibri.

El Camí de Sant Jaume al pas pel terme municipal de Bolvir

S’inicia a l’ermita del Remei, descendim al poble pel Camí Ral fins creuar la carretera N-260, on a mà dreta observem les ruïnes de la capella de Sant Rafael (petit temple de camí, de planta quadrada i època incerta). Seguir l’itinerari que transcorre entre bonics prats on pasturen vaques i cavalls direcció al “Molí de Ger” (actualment una explotació agrícola privada), fins arribar al santuari de la Mare de Déu de Quadres.


Twitter
Facebook