Què més podem fer? Ilergets

Propostes que complementen la teva visita a les terres ilergetes.

Visitar…

  • Els obradors i tallers d'artesans que han conservat oficis transmesos de pares a fills. Com per exemple, els picapedrers de la Floresta i els ceramistes de Verdú.
  • Els castells. En molts indrets podreu fer turisme rural i conèixer-los fent excursions amb carro. Entre els més visitables hi ha els de Verdú i Guimerà dels segles XI i XII, els de Ciutadilla, Maldà, Montclar (Agramunt), l'Espluga Calba i la Floresta, els millors conservats i Albi, dels segles XV i XVI. També són remarcables les fortificacions del Pilar d'Almenara (s. XI) i la torre romana de Castell Nou d'Ossó.

Tastar…

  • L'oli que es produeix en aquestes terres és considerat pels entesos un dels millors del món, de la varietat d'olivera arbequina es produeix un oli sense gran acidesa que té D.O. protegida les Garrigues i que podeu comprar a qualsevol cooperativa d'aquestes comarques.
  • La cuina casolana. Les Garrigues destaca per la seva olla barrejada, les faves i els cargols bullits amb all i oli i els suculents cargols a la llauna. Els dolços típics de la zona són les orelletes. A l'Urgell predominen els plats de caça, però destaca la coca de recapte, que a Tàrrega l'anomenen cóc, i permet posar qualsevol ingredient sobre la pasta, el pebrot vermell, l'albergínia, l'arengada, la llonganissa, etc. A Agramunt es fa una bona xocolata de pedra i els torrons tenen fama reconeguda.
  • Els vins apreciats de la zona són els blancs joves i negres amb denominació d'origen Costers de Segre.

Gaudir…

Algunes de les festes típiques d'aquestes comarques

  • La processó dels Dolors de Bellpuig el divendres anterior a Setmana Santa; l'aplec de les cassoles de tros per la segona pasqua a Juneda; la festa de segar i batre a la Fuliola, el darrer cap de setmana de juny i el segon cap de setmana de juliol i la festa del vi i la verema de Verdú a mitjans d'octubre.
  • Les fires. Destaquen la del teatre al carrer de Tàrrega, la del torró d'Agramunt, la de Santa Caterina a Arbeca i la de l'Oli a Les Borges Blanques.
  • Als vespres d'estiu, els concerts a l'aire lliure que des de fa uns anys es porten a terme a diversos castells de la zona amb el lema Música als Castells.

Twitter
Facebook