L'Esquerda (Roda de Ter)

L’Esquerda està situada sobre els espadats d’un dels meandres que fa el riu Ter abans d’endinsar-se a les Guilleries. Des d’aquest impressionant espai es domina tota la plana de Vic i les muntanyes que l’envolten, amb un domini visual de 20 km a la rodona. És un enclavament estratègic ocupat des de la prehistòria fins a l’edat mitjana.

Amb evidències d’un nivell de la fi de l’edat del bronze final (s. VIII-VII aC), un altre de la primera edat del ferro, i del període ibèric antic (s. VI-V aC),  la ciutat ibèrica de l’Esquerda va viure un període de plenitud entre els segles V i III aC.  D’aquesta època en destaca la muralla amb tres torres massisses que flanquejaven l'entrada a la ciutat i un carrer empedrat que la travessava de nord-sud. També carrers transversals, est-oest, al quals s'obrien una sèrie de tallers. El conjunt es va refortificar durant el segle III aC i durant el segle II aC va patir una important destrucció que va afectar tota la ciutat.

L’ocupació ibèrica va acabar al segle I aC, quan s’abandonà després d’una nova destrucció.

La importància estratègica d’aquest lloc va fer que els visigots, durant el segle V- VI dC,  hi construïssin una potent muralla de gairebé 150 m de longitud; que en època carolíngia esdevingués un punt fort de la Marca Hispànica, amb el nom de Roda Ciutat al s. VIII; i que després hi continués l’ocupació fins el 1314, any en què es destruí i s’abandonà definitivament.

Les restes de l’església romànica de Sant Pere, la necròpolis medieval, i el poble organitzat entorn d’aquest espai sagrat, amb la plaça i un carrer principal, són els testimonis d’aquest conjunt fortificat que també va funcionar a l’Esquerda en època medieval.


Informació pràctica l'Esquerda
Veure en el mapa

ADREÇA

Av. Pere Baurier

Museu Arqueològic de l’Esquerda

08510 - Roda de Ter

Girona

HORARIS

De dimarts a divendres

d’10 a 14 h

Dissabtes, diumenges i festius

de 10.30 a 13.30 h

Dimarts d'entre l'1 d'abril i l'1 de novembre

d’10 a 14 h i de 17 a 19 h

CONTACTE

Tel. 93 854 02 71
E-mail m.a.esquerda@rodadeter.cat Web www.lesquerda.cat Facebook facebook.com/Museu.Esquerda Twiter @Museu_ Esquerda Instagram Esquerda.m.a
Twitter
Facebook