Els laietans

Els laietans s’estenien entre les terres que van des del Montnegre fins al Garraf, en els territoris que avui són les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme.

Els autors clàssics, com Estrabó, Gai Plini o Claudi Ptolomeu, ens expliquen força detalladament la situació geogràfica d'aquest poble, però a diferència d'altres pobles ibers, aquí no donen cap altra element que ens permeti conèixer millor el poble laietà: relacions amb els romans, conflictes bèl·lics, cabdills militars...

A la Laietània hi havia assentaments de grans dimensions com Burriac, a Cabrera de Mar, i molts poblats fortificats -sovint dalt dels turons de les serralades litorals-, i explotacions agràries les terres baixes. Les restes arqueològiques trobades ens parlen d’una societat aristocràtica, guerrera i jerarquitzada. No es coneix on era la seva capital, però prop d'importants nuclis ibèrics d'aquesta zona, sorgiren més tard pròsperes ciutats romanes com BarcinoBaetulo i Iluro.


Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona

El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona coordina el projecte de la Ruta dels Ibers i exposa la col·lecció ibèrica més important de Catalunya.

Entra

Poblat Ibèric Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet)

El jaciment es troba a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), al cim d’un turó del parc de la serralada de Marina.

Entra

Què més podem fer? Laietans

Diverses opcions per gaudir del país dels laietans.

Entra