Puig del Castell (Cànoves i Samalús)

Aquest poble iber que pertanyent al país dels laietans es trobava al cim d’aquest turó de més de 600 metres d’altitud, en el massís del Montseny. Aquesta ubicació, com en la majoria de poblats ibers, no era gratuïta, ja que es buscava garantir la protecció que oferien aquests llocs elevats de difícil accés, a més d’aconseguir una visió privilegiada de la plana vallesana. Aquest poble assentat aproximadament cap al segle VI aC, vivien principalment del conreu i bona part de la producció anava destinada al comerç, fos per grecs, cartaginesos o romans.

Puig del Castell és de gran importància a causa del seu bon estat de conservació, és un dels últims descobriments d’assentaments ibers, atès que no va ser fins a l’any 2011 que van començar les excavacions, tot i que es coneixia des de 1955.

De les característiques urbanes del poblat encara no en podem dir res, però sí que comencem a conèixer prou bé la seva imponent fortificació. Al llarg del segle V aC es bastí en aquest turó una muralla de grans dimensions que tancava una superfície de 4 hectàrees. Aquesta fortificació, estava protegida per nombroses torres, que conferien al lloc, unes característiques defensives espectaculars. Malgrat tot, el poblat fou abandonat definitivament a mitjan segle I aC, i el poblament, ja romanitzat, es desplaçà a la plana.

La importància d’aquest indret també s’ha vist reforçada per la identificació del Puig del Castell amb la desapareguda ciutat de Lauro. Sabem que en aquestes contrades hi havia una ciutat que encunyava moneda ibèrica des de mitjan segle II aC, i malgrat que tothom la cercava es resistia a ser descoberta. El topònim de la propera Llerona, hereu de Lauro, ja feia intuir que ens hi trobàvem ben a prop. I atenent a la dispersió de les troballes monetàries aparegudes a la zona, com al proper tresor de Cànoves, amb la majoria de monedes de Lauro, així com per la referència a les cites històriques que exalçaven el vi produït a la zona de Lauro, ens fan pensar que només calia trobar un jaciment amb el potencial suficient per ser identificat amb la ciutat perduda de Lauro.


Informació pràctica Puig del Castell
Veure en el mapa

ADREÇA

Ajuntament de Cànoves i Samalús

Masia Can Casademunt, s/n

08445 - Cànoves i Samalús

Barcelona

HORARIS

Obert permanentment

CONTACTE

E-mail canovesisamalus@diba.cat
Twitter
Facebook