La Font de la Canya (Avinyonet del Penedès)

El jaciment de La Font de la Canya es troba a Avinyonet del Penedès, situat al mig del camp, al costat de les Caves Gramanosa i l’església de Sant Pere d’Avinyó. Es té constància que els primers indicis d’ocupació al cim ens remunten entorn de l’any 650 aC. Ja en aquesta època es creu que era zona de vinya, atès que s’especula que es consumia vi fenici i això pot ser una de les raons per les quals es comença a cultivar vinya; en conservem sitges per emmagatzemar la producció agrícola. També s’ha trobat ceràmica fenícia i etrusca, així com peces de bronze que molt possiblement venien del centre d’Europa.

La recerca

El jaciment es va descobrir l’any 1997 per l’arqueòleg local Xavier Esteve quan es va anivellar el terreny per plantar-hi vinyes. Primerament es van dur a terme unes investigacions d’urgència entre els anys 1998 i 1999 pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. La primera a càrrec de Joan Garcia i la segona per David Asensio Vilaró (Món Iber Rocs, SL/Universitat de Barcelona). L’any següent, el 2000, les intervencions en aquest jaciment passen a l’àmbit de les excavacions programades del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, aquesta activitat continua en l’actualitat.

Aquests darrers anys, l’ajuntament d’Avinyonet del Penedès ha atorgat importància en l’àmbit turístic i enoturístic, iniciant activitats relacionades amb la vinya i el vi (ArqueoVitis) i visites guiades al jaciment de Font de la Canya, ja que en les recents excavacions arqueològiques, s’han trobat pinyols carbonitzats i mineralitzats que representen el conjunt més important i més antic documentat avui dia a Catalunya.


Informació pràctica Font de la Canya
Veure en el mapa

ADREÇA

Centre d'interpretació del Jaciment ibèric de la Font de la Canya - D.O. Vinífera

c/ del Carme 1 Bis

08793 - Avinyonet del Penedès

Barcelona

HORARIS

Visita guiada al Centre d'interpretació

Dissabtes, diumenges i festiu a les 10 h i a les 12h

Visita combinada jaciment + DO Vinífera

Primer dissabte de mes

CONTACTE

Tel. Arqueovitis SCL 606 866 979
Tel. 93 897 00 00 E-mail info@turismeavinyonet.cat Web www.fontdelacanya.cat
Twitter
Facebook