Els ilergets

El poble ilerget fou un dels més destacats del món ibèric de l'actual Catalunya, ja que controlava gran part de les actuals comarques del Segrià, la Noguera, l’Urgell, les Garrigues i les terres orientals de l’Aragó.

Les seves terres eren molt aptes per al conreu del cereal i per a la pastura. Aquest territori estava vertebrat per les ciutats d’Iltirta i d’Atanagrum, que n’exercien la capitalitat. Se sap que van encunyar moneda amb les llegendes IltirtasalirbanIltirtar o Iltirtaslirustin. Per les fonts grecollatines, en especial per Polibi i Titus Livi, sabem que fou un poble que participà molt activament en les guerres que envoltaren la conquesta romana d’Ibèria, la Segona Guerra Púnica (218-205 aC). La revolta contra els romans fou encapçalada, segons les fonts clàssiques, pels prínceps o caps ilergets Indíbil i Mandoni, reflectint una complexa organització política.


Els Estinclells (Verdú)

El poblat ibèric dels Estinclells es troba a Verdú, a l’Urgell, i es tracta d’un jaciment que pertany al poble dels ilergets.

Entra

La Fortalesa (Arbeca)

Situat a Arbeca, en una zona de plana, aquest establiment fou construït fa 2.800 anys, i és únic en el món ibèric català.

Entra

El Molí d'Espígol (Tornabous)

El poblat ibèric del Molí d'Espígol de Tornabous constitueix un dels exemples d'urbanisme més desenvolupat entre les poblacions dels Ilergets.

Entra

Necròpolis d'Almenara (Agramunt)

Es tracta d’un jaciment arqueològic d’una necròpolis d’incineració d’època del bronze. Pertany al país dels Ilergets i es troba a Agramunt, a l’Urgell.

Entra

Què més podem fer? Ilergets

Entra